Nőnap eredete

Nőnap, március 8. a nők iránti tisztelet és megbecsülés napja. A nőnap eredete (munkásmozgalmi eredete volt) mára már átalakult. Ma a virágajándékozás, köszönetnyilvánítás, kedveskedés napjaként él a mindennapi gyakorlatban.

Nőnap eredete – Előzmények az Egyesült Államokban

A nőnap eredetéről tudni érdemes, hogy 1857.március 8-án New Yorkban az elégtelen munkakörülmények és a nagyon alacsony bérek miatt tüntetés bontakozott ki. A textiliparban dolgozó nők vonultak az utcára. >

Ötven évvel később ismét sztrájkba kezdtek. Négy évvel később egy ruhaipari vállalatnál tűz ütött ki, melyben 128 nő égett halálra. A tragédia után megtartották az első nőnapot az Egyesült Államokban, 1909-ben.

Nőnap eredete – Európában

1910-ben Koppenhágában az II. Nemzetközi Nőkongresszuson Clara Zetkin német szocialista politikus, nőjogi harcos javasolta, hogy tegyék nemzetközivé a nőnapot. Legyen ez a nap a nők választójogért való küzdelmének fóruma, jelképe. Továbbá, hogy tiszteletet adjanak az a jogaikért küzdő nőknek és elismertessék az egyenlő bánásmódot.

 

Nőnap eredete – Oroszországban

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Ennek a tüntetésnek is része volt abban, hogy a cár lemondott, polgári kormány alakult, és szavazó jogot kaptak a nők. Az 1921-es moszkvai kommunista kongresszuson aztán ennek a megmozdulásnak az emlékére döntöttek úgy, hogy március 8-át tűzik ki a nemzetközi nőnap napjául. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma.

Nőnap eredete – A nőnap Magyarországon

Magyarország 1914-ben kezdtek országszerte nőnapi rendezvényeket szervezni. Az első világháború idején politikai ellenszenv övezte a Nőnapot, hiszen a nőjogi aktivisták békét és választójogot követeltek a nőnapi rendezvényeken.

Az első világháború után ez a hagyomány háttérbe szorult és 1928-tól már állami szinten a Magyar Anyák Nemzeti Ünnepét tartották helyette. A nőket ezzel a gyermekvállalási hajlandóságra próbálták rávenni a világháborús emberveszteségek miatt. A Rákosi-korszakban a Nőnap ünneplése kötelezővé vált.

1948-től egyre látványos külsőségek közepette tartották meg minden év március 8-án a Nőnapot, melyet a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége szervezett.

Nőnap eredete – A nőnap napjainkban

Napjainkra a nőnap eredete már kissé feledésbe merült, elvesztette munkásmozgalmi jellegét. A legelterjedtebb szokás nőnapon, hogy a férfiak virággal ajándékozzák meg női rokonaikat, munkatársnőiket, barátnőjüket. Édességeket is sokan vásárolnak ezen a napon kedves hölgy hozzátartozóiknak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .