Nőnap az óvodában

A nőnap az óvodában is fontos esemény. Lényeges, hogy a gyermekek már nagyon fiatalon megismerjék szokásainkat, ünnepeinket és megtanulják, hogyan tudnak örömet szerezni egymásnak.

A nőnapot világszerte ünneplik szinte mindenhol, kicsik és nagyok is egyaránt!

Ez az egyik olyan ünnepünk, mely szerencsére nincs korhoz kötve, nagyon is helyesen. Az egészen pici gyermekek és az idősebb korosztály is ugyanúgy tud örülni egy-egy szál virágnak, egy egész csokornak vagy magának a gesztusnak, úgy általában, így természetes, hogy begyűrűzött az óvodákba is.

Egy virágcsokor, egy szál virág kifejezi az érzéseink, azt hogy gondolunk valakire, szeretnénk meglepni, örömet okozni neki. Virágot adni, és kapni is épp ezért olyan nagy élmény. Egy hatalmas pozitív töltés a mindennapokban. Talán azért is annyira népszerű ünnep a nőnap.

Nőnap az óvodában egy teljesen természetes dolog, ok az ünneplésre!

A nőnap az óvodában és egyéb közintézményekben, iskolákban is honos lett, nem csak az otthonokban. Szerencsére már az egészen picik életében, az óvodákban is megjelent e kedves gesztus, hagyomány.

Hogyan képzeld el a nőnapot az óvodában?

A kisfiúk felsorakoznak és egy kis verssel, virággal ajándékozzák meg a kislányokat, óvónőjüket, dajka nénijüket. Tulajdonképp egy kis mini ünnepség kerekedik az egészből. Nem is az ajándék a lényeg, hanem hogy a nőnapon valami aprósággal, legyen az egy virág vagy kézzel készített dolog, rajz meglepik a lányokat.

Mondanak egy verset, amit szívesen fogad a másik fél, adnak egy kis virágot és megy tovább az ovis élet. Amit persze, ha más nem, húsvétkor viszonoznak a lányok locsoláskor egy tojással. Egy plusz dolog, amit ünnepelhetnek, jobb kedvük kerekedik tőle.

Az ovis ünnepség lényege inkább a gesztus és az, hogy már kicsi korban a részükké válik a nők ünneplése e napon. Továbbá egy emlékezetes élmény gyermekkorban, amire későbbiekben is szívesen emlékszünk vissza. Gondoljunk csak saját emlékeinkre.

Azok a félszeg virág átadások, mosolyok…

A pozitív élmény mellett egy nagyszerű pozitív megerősítés a gyerekekben

Már egész korán kialakul a jóleső élmény mellett megerősítés is, amit a későbbiekben, ők maguk is szívesebben gyakorolnak. Hiszen ha egész pici koruktól megszokottá válik egy jó szokás, az meghatározza a későbbieket is.

A tradíciók, hagyományok fontosak egy kisgyermek életében, érzelmi biztonságot adnak. Ezek a szokások viszik előrébb az életünk, a kapcsolataink, a mindennapjaink is. Megerősítve evidensé válnak és természetessé.

Épp ezért ezeket a gesztusokat érdemes kihangsúlyozni, ünnepelni, éltetni, melyek pozitív hatással vannak a kisgyermekek lelkivilágára. És a virág adása egy olyan pozitív dolog, melyet érdemes meghonosítani, természetessé tenni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .