Március 8. nőnap

Március 8. nőnap. Ezen napon az anyáké, nagymamáké, barátnőké, női családtagoké a főszerep a világ sok országában. A nők gondoskodnak, szeretnek, aggódnak, féltenek, simogatnak, de ha kell meg is dorgálnak, vagy csak csendben, ”beszédesen” hallgatnak.

A hölgyeket már majdnem egy évszázada köszöntjük virággal ezen a tavaszi napon. Minden nőnek jólesik, ha a fáradozásait egy kis virággal, finom édességgel megköszönik a férfiak.

Március 8. nőnap – Előzmények

Március 8. nőnap az ENSZ által is deklarált világnapok sorába tartozik. A nőnap eredetileg nem egy ajándékozós, kedveskedős nap volt, hanem sokkal inkább egy, a nők egyenjogúságáért, jogegyenlőségéért folytatott harc demonstratív napja.

Manapság ezen a napon a civil szervezetek a nők elleni erőszak, a zaklatás és a családon belül elkövetett erőszak ellen emelik fel világszerte a hangjukat.

Március 8. nőnap azoknak az egyszerű, hétköznapi, tenni akaró nőknek az ünnepe, akik összefogva ki mertek menni az utcára és a jobb munkakörülményekért, az egyenlő bánásmódért fel merték emelni a hangjukat. 1908-ban, New Yorkban a textilipari munkásnők, 40 000 nő fellázadt, és harcot indított a jogaiért és a nőkkel szembeni emberségesebb, egyenlőbb bánásmódért.

Ezt a napot nyilvánították Nemzetközi Nőnappá. A nőnap eredetéről egy másik cikkünkben olvashatsz.

Március 8. nőnap – A nő mint múzsa

A nők szépsége, szeretni vágyása, odaadása az idők folyamán rengeteg költőnek adott ihletet, sok festőt ösztönzött arra, hogy ecsetet ragadjon. Ezen a napon minden férfi igyekezzen kivételes bánásmódban részesíteni barátnőjét, lányát, feleségét, édesanyját.

Március 8 nőnap – Nélkülük élni nem lehet

A férfiak egyetértenek abban, hogy a szeretett nővel együtt élni gyönyörű érzés, de olykor teher, nyűg is lehet, hiszen az emberi életben természetesek a konfliktusok. Azonban abban is egyetértenek, hogy Nők nélkül élni nem lehet.

Fiúk, férfiak! Gondoskodjatok úgy a nőkről mint a virágról, de ne csak március 8. nőnap alkalmából! Ha körbeveszitek Őt szeretettel, figyelmességgel, megköszönitek az értetek tett fáradozását a mindennapokban is, akkor sugárzóbb, boldogabb lesz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .