A nemzetközi nőnap eredete

A nemzetközi nőnap eredete egészen 1857-ig nyúlik vissza, azonban valódi ünneppé csak 1911-ben vált. De mi történt 1857-ben, és hogyan vált ünnepé? Egyáltalán mit ünneplünk?

A nemzetközi nőnap eredete: Mi történt 1857-ben?

a nemzetközi nőnap eredete elég érdekes, ugyanis valójában egy tüntetéssel kezdődött. 1857. március 8-án negyvenezer nő fejezte ki elégedetlenségét tüntetés formájában New York utcáin.

A probléma fő oka az volt, hogy a textil- és konfekcióipari (konfekció = ruhagyártás) munkásnők besokalltak az őket ért megkülönböztetésből, és sztrájkba kezdtek. Céljuk az volt, hogy elérjék az őket megillető bérszintet és munkaidőt. Akkoriban a munkafeltételek is rendkívül rosszak voltak.

A XIX. században a nők amellett, hogy családanyák voltak, vezették a háztartást, dolgoztak a ház körül, a kertben, ellátták a jószágokat, a munkahelyükön semmi elismerést nem kaptak. A férfiakkal szemben jelentős megkülönböztetés érte őket, ráadásul jóval alacsonyabb bért kaptak. Nem is csoda, hogy folyamatos küzdelmet folytattak az egyenjogúságukért.

Ez, az 1857-es tüntetés volt az első olyan megnyilvánulás, mely bekerült a történelembe, és jelentős befolyást tett az elkövetkező évek, évtizedek női gondolkodásmódjára. Elindult a női egyenjogúságért folytatott küzdelem hulláma.

A nemzetközi nőnap eredete: Az első nőnap

Tudjuk, hogy az amerikai Egyesült Államok híres a női egyenjogúságért folytatott küzdelem terén. Nem is csoda, hogy a legelső nőnapot az USÁ-ban tartották meg. 1909. február 28-a egy híres nap, hiszen ekkor tartották meg a világon a legelső nőnapot – igaz, akkor még csak az egyesült Államokban.

Viszont itt már nem volt megállás. 1910-ben A Második Internacionálé (a nemzetközi szocializmusért létrehozott szervezet) VIII. kongresszusán döntöttek arról, nemzetközi nőnapot tartottak. Ezt a határozatot abból a célból hozták meg, hogy kivívják a nők választójogát.

A nőknek 54 évet, azaz 1911-ig kellett várniuk, hogy a fenti döntés következtében 1911. március 19-én, Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban megtartsák az első nemzetközi nőnapot.

A nőnapot azonban csak 1913-tól tartják meg március 8-án. Ez az időpont erősödött meg azáltal is, hogy Oroszországban 1917. március 8-án a nők tüntetést szerveztek a kenyérért és a békéért. Más különböző okok folytán pedig 1917. március 12-én lemondott II. Miklós cár, melynek következtében egy szabadabb, polgári kormány időszaka vette kezdetét, ahol már a nők is szavazójogot kaptak.

Magyarországon először 1913-ban tartottak nőnapot, de akkor még nem volt országosan elismert. 1914-től azonban már egész hazánkban rendezvényeket szerveztek.

Bár a nemzetközi nőnap eredete egy egyenjogúság érdekében vívott hosszú küzdelem kezdetére, egy sztrájkra nyúlik vissza, ma már erről a fontos eseményről megfeledkeztünk. Szinte csak a nők elismerését, a virágokat és a bonbonokat látjuk ezen a neves napon. Mindazonáltal nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy elődeink mennyit küzdöttek a nők és a férfiak közötti egyenlőségért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .